Inte San Sebastian.
Inte London.
Inte New York.
Och inte Barcelona eller Stockholm.
Utan Köpenhamn.

Det finns få, om någon stad i världen som håller så hög klass på restaurangerna som kära København. En extremt hög lägstanivå, som det heter på sportspråk. Visst, René Redzepi med sitt Noma har betytt massor. Men inte allt.

Vi har rest till Köpenhamn under massor av år. Gärna flera gånger om året. Oftast har det blivit februari med CPH Fashion Week i sikte och november med J-dagen som naturlig anledning. J-dagen är den dag Tuborg släpper sin finfina julebryg. Jag tycker det är finast just på senhösten och vintern. Då har restauratörerna hunnit upp i varv efter sommarvilan och restaurangerna, pubarna och barerna blir till små värmestugor för oss hungriga och törstiga. Dessutom är det inte lika mycket turister överallt.

Det finns något riktigt vansinnigt trevlig med Köpenhamn. Ett lugn, en äkta vänlighet, kanske ett lite annat sätt att se på livet. Ett konstant fredagsmys. Det sägs ju danskarna är lyckligare än andra. Jag tror tamejsjutton det.
Det luktar till och med gott i Köpenhamn. När man kliver av flygplanet på Kastrup luktar det…korv. Jo, det luktar korv. Steff Houlbergs goda pølser sprider en härlig doft i ankomsthallen. Jag brukar ändå försöka hålla mig till vi är framme i centrum. Utanför centralstationen, på Rådhustorget eller på Kongens Nytorv brukar det bli en ristet med det hele. En grillad med extra allt. Lök, majonnäs och saltgurka, alles. Det är en bra start.

Det finns ingen annan stad eller plats som attraherat mig så starkt. Och som fortfarande drar i mig så till den milda grad att jag allvarligt överlagt att flytta dit. Än så länge får dock frekventa besök där vi njuter av restauranglivet, de goda smørrebrøden i Hallarne, den utmärkta brunchen på Nimb, den utomordentligt goda pilsnern på Mikkeller, den fina fisken på Kødebyns Fiskebar, de utomjordiska korvarna hos Lis’s Pølser på Kongens Nytorv, de godaste vinerna på Le Sommelier och Ved Stranden 10, lyxen på Noma och det allra bästa på Restaurant Sankt Annæ fungera som ersättning.

Den sistnämnda är min favoritrestaurang alla kategorier. Den restaurang jag helst besöker, oavsett kategori och land. När jag få sjunka ner i en stol på Sankt Annæ blir allt vackert. Det blir färgfilm. Sankt Annæ är en av de klassiska smørrebrøds-restaurangerna i Köpenhamn. Här fuskas det inte en enda millimeter, allt är perfekt ut i minsta detalj. Inredning, service, doft, det vackra Royal Copenhagen-porslinet och inte minst den fantastiska maten. Klassiska smørrebrød gjorda med kärlek och även lune retter (varma rätter) som exempelvis en färsk kalvlever med egenrökt bacon och lök. Till det en god pilsner och en Aalborgs Akvavit. Vänta jag måste hämta en handduk och torka bort dregelsträngen.
Tur att vi åker dit i helgen:-)

Några av våra absoluta favoriter:

Restaurant Sankt Annæ
En sann klassiker som inte viker sig för löjliga trender. Perfekt. Bästa tartaren i världen.
Betyg: 5 (nuff said)

Sktanna_1  Sktanna_2

 

Restaurant Schønnemanns

Ytterligare en klassiker i smörgåsbranshen som håller riktigt bra klass. Ett större ställe än Sankt Annæ men ändå rätt mysigt.
Betyg: 4 på smørrebrøds-skalan.

Schonnen Schonnen_2

Foto: Schønneman

Geist
En modern dansk restaurang med stor mysfaktor. Många smårätter och intressanta smaker. Spunnet socker till kaffet.
Betyg: 4,5 på fun dining-skalan.

Geist_3  Geist_2  Geist_70

Foto: Geist

Pluto
Modern och rolig krog med riktigt bra käk. Just nu Byens Bedste bistro. Lite bohemchic med hårda stolar och betongväggar, men ändå. Testa familjemenyn om ni är många. Lite som familjepizza fast riktig mat. Massor av mumsiga smårätter.
Betyg: 4

Bror
En av de nya restaurangerna i Köpenhamn på temat ex-Noma-kockar bryter sig loss och startar eget. Låt er inte skrämmas av fårtestiklar och fiskögon. Menyn bestäms av kockarna och sätts för kvällen. Prisvärt och bra.
Betyg: 4 på fun dining-skalan.

Bror

Noma
Nummer 1 igen på Pellegrino’s världsranking. Ja, Noma är givetvis sjukt bra. En av de krogar man bör ha testat om man är lagd å det hållet. Jag gillar den opretentiösa stämningen och de levande räkorna mest.
Betyg: 4,5 på fine dining-skalan.

Noma_3

Kiin Kiin
En thailändare de luxe. Massor av mysiga rätter och varianter. Tänk på att det är en gigantisk avsmakningsmeny, så kom hungrig.
Betyg: 4 på fun dining-skalan.

Kødbyens Fiskbar
I Köpenhamns eget meatpacking distrikt ”Kødbyen” ligger naturligtvis en svinbra fiskrestaurang. En stor gammal industrilokal serverar god stämning, goda fiskrätter god service och gott vin.
Betyg: 4 på fun dining-skalan.

Café Victor
En perfekt blandning av Operabaren och Café Opera. Mysigt, proffsigt och gott. Klassiskt brasserikäk som hummer och stora köttbitar.
Betyg: 4 på klassiker-skalan.

Lis’s Pølser
Bästa korvvagnen i hela København med äkta korvar från Steff Houlberg. Står i änden av Ströget mot Kongens Nytorv. En ristet med det hele.
Betyg: 5 på korvvagns-skalan.

Liss_2 Liss

Hallernes Smørrebrød
Bästa smørrebrødsbaren i stan. Här köper man med sig sina brön. Det finns visserligen några få barstolar att sitta på men eftersom att det ligger i Hallarne i Nørreport så är det ingen restaurang. På sommaren kan man sitta utanför på bänkar.

Hallarne

Några barer och pubar:

Mikkeller
Ligger i Vesterbro på en tvärgata till Vesterbrogade. En liten källarlokal med världsberömd öl. Himlen för ölälskaren. Stor krittavla skvallrar om de aktuella brygderna.
Betyg: 4,5 på bar/pub/microbryggeri-skalan.

Nimb
Mitt emot stationen ligger denna storvulna bar med tillhörande hotell. Hotellet har bara ett fåtal rum, men baren, eller loungen är GIGANTISK. Öppenspis garanterar mysfaktorn. Su-ve-rän sunday brunch med schampang!
Betyg: 4 på lounge bar-skalan.

Ruby Bar
Flera gånger utnämnd till ”Byens Bedste” bar. Ett vardagsrum med drinkar av högsta klass. Kan vara svårt att hitta dörren, även på väg in.
Betyg: 4 på coctailbar-skalan.

1105
Nämner även denna bar, dels för att jag fyller år den 5 november, men även för att det är en mysig mörk bar med välblandade drinkar.
Betyg: 3,5 på coctailbar-skalan.

Balthazar
Super-duper-hotellet d’Angleterres Champagnebar. Coolt highprofile-ställe där yuppisarna njuter av prisvärda skumpor inmundigande nötter från jord.
Betyg: 3,5 på Champagnebar-skalan.